Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Trepartsaftalen: Fuld tid og FEA

Regeringen og regionerne ønsker, at flere sygeplejersker skal arbejde fuld tid. Se, hvad det fx betyder for FEA-ordningen.

Flere skal på fuld tid

I det offentlige sundhedsvæsen er det en udbredt opfattelse, at sygeplejersker arbejder på selvvalgt deltid. I DSR har vi også oplevet eksempler på, at arbejdsgivere har prioriteret at have deltidsansatte sygeplejersker, så de havde flere til at dække vagter uden for dagarbejdstid – dvs. aften, nat og weekend. Sygeplejersker, der ønsker at arbejde på fuld tid på de arbejdspladser, har derfor ikke fået mulighed for det.

I trepartsaftalen er der fokus på at få flere op på fuld tid. Der står bl.a.:

Flere på fuld tid har mange gevinster. Robusthedskommissionen peger bl.a. på, at det kan styrke kvaliteten i opgaveløsningen, forbedre arbejdsmiljøet samt styrke borgenes såvel som medarbejdernes oplevelse af kontinuitet og sammenhæng. En øget arbejdstid blandt de medarbejdere, der allerede arbejder i velfærden, kan også bidrage til at mindske rekrutteringsbehovet fremadrettet.”

Parterne i trepartsaftalen er derfor blevet enige om, at alle offentligt ansatte som udgangspunkt skal arbejde på fuld tid, så timeantallet stiger. Det vil man gøre ved:

  • at slå alle ledige stillinger i kommuner og regioner op som fuldtidsstillinger.
  • at tilbyde deltidsansatte, der ønsker det, og som ikke er ansat i en tidsbegrænset stilling, fuld tid.

FEA - Frivilligt ekstra arbejde

I forlængelse af ønsket om af få flere sygeplejersker på fuld tid, har regeringen og arbejdsgiverne krævet ændringer i opgørelsen af overarbejde og FEA.

Ændringerne handler om, hvornår honorering for overarbejde og FEA udløses, og vil primært berøre de deltidsansatte.

For eksempel vil FEA-honorering først overstige den normale timeløn, når man har arbejdet 37 timer om ugen over inden for normperioden. Normperioden aftales lokalt. Hvis man ikke kan blive enige om længden af normperioden er den 14 uger. Det betyder, at deltidsansatte ikke kan modtage en højere timeløn for frivilligt ekstra arbejde, hvis deres arbejdstid er under 37 timer i gennemsnit om ugen over normperioden.

Ændringer i FEA-honorering er allerede gængs praksis mange steder, og langt de fleste FEA-aftaler udløber senest ved udgangen af 2023.

40845543

Foto:

Lizette Kabré

Det mener DSR

DSR støtter som udgangspunktet flere på fuldtid. Det giver både højere pension og livsløn, og erfaringerne viser at det også giver mindre arbejdspres. Men der er gode grunde til, at nogle sygeplejersker i dag ikke arbejder fuldtid.

DSR havde derfor hellere set, at arbejdsgiverne gør det muligt for sygeplejerskerne at arbejde fuldtid gennem motiverende elementer som godt arbejdsmiljø og mindre arbejdspres. Vilkårene skal være sådan, at det er muligt at arbejde fuldtid.

Det er i øvrigt værd at bemærke, at sygeplejerskernes gennemsnitlige arbejdstid er en smule højere end gennemsnittet for befolkningen.